Анемія Фанконі

Анемія Фанконі – це рідкісне спадкове генетичне (моногенне) захворювання, яке зустрічається з частотою 1 випадок на 350 тисяч новонароджених дітей. Хвороба виникає через спадковий дефект в генах, що кодують структуру певних білкових молекул, відповідальних за процеси відновлення ДНК у разі її пошкодження. На жаль, дефектні білки не можуть повноцінно виконувати свою функцію, що призводить до хромосомної нестабільності (підвищеної вразливості та ламкості ДНК) та проявляється різноманітними важкими проблемами зі здоров’ям, основною з яких є важка форма анемії.

Внаслідок таких змін у 20% хворих на анемію Фанконі з часом розвиваються різні форми злоякісних захворювань (найчастіше – гострий мієлоїдний лейкоз, мієлодиспластичний синдром), а в 90% спостерігається повне пригнічення функції кісткового мозку з розвитком апластичної анемії та панцитопенії (кістковий мозок перестає утворювати всі клітини крові – і лейкоцити, і еритроцити, і тромбоцити). Також 60-75% пацієнтів мають різноманітні вроджені вади розвитку.

Середня тривалість життя пацієнтів з анемією Фанконі становить 30 років, але велика кількість дітей не доживають і до віку 10 років. Симптоматичне лікування з допомогою препаратів андрогенів і гемопоетичних факторів росту допомагає тимчасово підтримувати функцію кісткового мозку, але для стійкого результату такі пацієнти потребують алогенної трансплантації кісткового мозку від донора.

Наші лікарі – дитячі гематологи співпрацюють в тісній кооперації з ізраїльськими клініками-партнерами, тому в будь-який момент можуть отримати рекомендації та поради від своїх ізраїльських колег, а при необхідності – навіть організувати онлайн-консультацію для свого пацієнта.

Зрозуміло, що займатись лікуванням таких важких пацієнтів повинні лише спеціалісти з відповідним досвідом. Так як хвороба відноситься до орфанних (дуже рідкісних), накопичити такий досвід зовсім не просто. Але лікарі дитячі гематологи відомих на увесь світ ізраїльських медичних центрах мають такий досвід та можуть правильно та ефективно допомогти дітям з анемією Фанконі. Одним з провідних спеціалістів в лікуванні даної гематологічної проблеми є професор Амос Торен, який керує відділенням дитячої онкогематології ізраїльського медичного центру Шиби. Саме ця людина і курує проектом по дитячій гематології нашого багатопрофільного медичного центру Maimonides.

Причини та поширеність анемії Фанконі

Анемія Фанконі – це аутосомно-рецесивне генетичне захворювання, тобто воно розвивається лише в тому випадку, якщо обоє батьків є носіями дефектного гену і передадуть його під час зачаття дитині. Імовірність народження хворої дитини в такому випадку становить 25%. Якщо лише один з батьків передасть дефектний ген – захворювання не розвивається, але дитина в цьому випадку буде носієм мутації і може передати її далі своєму потомству. На сьогодні існує 13 відомих генів, мутації в яких призводять до розвитку анемії Фанконі. 

Такі як: FANCA, FANCB, FANCC, FANCD1, FANCD2, FANCE, FANCF, FANCG, FANCI, FANCJ, FANCL, FANCM і FANCN.

Ген FANCB вважають винятком, тому що він локалізується на Х-хромосомі, і для розвитку захворювання достатньо його передачі від одного з батьків, а саме від матері і хвороба у цьому випадку буде розвиватись тільки у хлопчиків. Лише до 2% випадків захворювання є зчепленими з Х-хромосомою і при цьому хвороба розвивається у 50% дітей чоловічої статі.

Як уже було сказано, це дуже рідкісне захворювання. На даний момент у світі є приблизно 1000 людей з анемією Фанконі. Сім’ям, де було виявлено хоча б один випадок анемії Фанконі, рекомендується планування всіх вагітностей з проходженням медико-генетичного консультування та генетичне тестування на носійство відповідних мутацій.

Симптоми та ускладнення

Основним проявом хвороби – є гематологічні порушення, але, на жаль, вони можуть проявлятись не одразу після народження дитини, а з’являтись з часом. Тому опиратись на них в плані ранньої діагностики – неправильно. Приблизно 60-75% дітей з анемією Фанконі будуть мати ті чи інші зовнішні прояви, які й дозволяють запідозрити проблему одразу після народження та провести прицільну генетичну діагностику для підтвердження діагнозу.

Характерні симптоми та супутні вади розвитку у дітей з анемією Фанконі:

  • хромосомна нестабільність;
  • аплазія або гіпоплазія передпліччя (недорозвиток або повна відсутність кісток передпліччя);
  • множинні гіпопігментовані або гіперпігментовані ділянки шкіри (білі та коричневі плями);
  • стійке зменшення кількості лейкоцитів у крові;
  • сидеробластна анемія (анемія з великими еритроцитами в крові);
  • стійка тромбоцитопенія (зменшення в крові тромбоцитів);
  • мікроцефалія (зменшені розміри голови, мозкового черепу);
  • сколіоз;
  • затримка розумового розвитку різного ступеня тяжкості;
  • аномалії розвитку стегнових кісток;
  • аномалії розвитку сонних артерій, аорти;
  • аплазія або гіпоплазія пальців рук та стоп (недорозвиток або їх відсутність).

Якщо хвороба не діагностована на перших роках життя, то у дитини з часом розвиваються важкі ускладнення, які і стають причиною передчасної смерті при анемії Фанконі:

  • повна аплазія кісткового мозку з розвитком апластичної анемії;
  • гостра мієлоїдна лейкемія;
  • мієлодиспластичний синдром.

Єдиним шансом на продовження життя у таких пацієнтів – є сучасне лікування з застосування усіх можливостей прогресивної медицини. Саме таку допомогу можуть надати усім нашим пацієнтам провідні ізраїльські медичні центри дитячої гематології.

Основною умовою для успішного лікування – є своєчасна діагностика, адже попередити ускладнення та не довести до них набагато легше, ніж боротися з такими проблемами як гостра мієлоїдна лейкемія та ін. у пацієнтів з анемією Фанконі. Арсенал лікувальних методик у них значно менший, так як при цьому захворюванні існує виражена хромосомна нестабільність, тому застосовувати велику кількість ефективних хіміопрепаратів, імунобіологічних середників, променеву терапію немає можливості через підвищений ризик розвитку усіх онкологічних процесів.

Можливості сучасної діагностики

Захворювання можна запідозрити у дитини з характерним зовнішнім виглядом (низький зріст, набір певних вад розвитку скелету, внутрішніх органів) та певними гематологічними змінами.

Обов’язково усім дітям з підозрою на анемію Фанконі виконують:

  • загальний та біохімічний аналіз крові;
  • ретельний фізикальний огляд;
  • детальний збір сімейного анамнезу (виявлення подібних випадків у родичів);
  • пункцію кісткового мозку та вивчення мієлограми.

Якщо якась процедура є болючою та інвазивною, то її проводять під загальним знеболенням, щоб не викликати у дитини страху, больових відчуттів чи іншого психологічного дискомфорту. Усі наші лікарі знають, як знайти підхід до дитини та встановити дружній контакт, що дуже важливо для отримання позитивного результату в лікувально-діагностичному процесі. А у разі необхідності до спілкування з дітьми можна залучити професійного психолога.

На основі отриманих на попередньому етапі даних лікар з більшою впевненістю може підозрювати таке рідкісне захворювання як анемія Фанконі, проте, щоб його підтвердити, потрібні сучасні високотехнологічні тести:

  1. Тест на ламкість хромосом.
  2. Секвенування геному – виявлення специфічних мутацій в певних генах.
  3. Метод MLPA – виявлення специфічних делецій та ампліфікацій мутантних генів.

Саме ці генетичні дослідження і дають можливість підтвердити хворобу у дитини з відповідною клінічною картиною.

Важливо! Різні модифікації секвенування геному можуть використовуватись на етапі пренатальної та передімплантаційної діагностики. Це потрібно, щоб у сім’ї, де батьки є носіями мутації, запобігти народженню хворої дитини. Якщо в процесі медико-генетичного консультування пари виявляється, що обоє є носіями мутантного гену, то для народження здорової дитини їм рекомендується програма штучного запліднення з генетичною передімплантаційною діагностикою ембріонів. Тобто протестують усі ембріони, відберуть серед них лише здорові (ті, що не мають мутації), які і використають для ембріотрансферу та настання здорової вагітності. Таким чином, завдяки сучасним технологіям такі пари мають майже 100% гарантію народження дитини без анемії Фанконі.

Також генетична передімплантаційна діагностика може використовуватись з метою відбору здорових ембріонів у пар, в яких уже є хвора дитина, але немає відповідного донора кісткового мозку для цієї дитини (найкраще в такому випадку не чужий донор, а рідні брати і сестри, які не мають відповідної мутації). Буває так, що сім’я йде на такий крок, щоб врятувати старшу хвору дитину. Тобто меншу дитину народжують з допомогою програми штучного запліднення з передімплантаційною діагностикою ембріонів. Після народження друга здорова дитина стає ідеальним донором кісткового мозку для своєї старшої сестри чи брата, що допомагає врятувати йому чи їй життя.

Новітні методи лікування дітей з анемією Фанконі

Усі методи лікування анемії Фанконі можна розділити на симптоматичні та радикальні. У разі симптоматичної терапії пацієнт не позбавляється від основної проблеми та відповідних ризиків, у нього з допомогою певних препаратів вдається деякий час підтримувати функцію кісткового мозку. Найчастіше використовують андрогени та гемопоетичні фактори росту (речовини, що впливають на кістковий мозок та заставляють його утворювати клітини крові). Приблизно 50% пацієнтів позитивно реагує на таке лікування і у них вдається продовжити життя в середньому на 9 років, в порівнянні 2,5 роки з тими, хто не відповів на симптоматичну терапію.

Єдиним радикальним та ефективним методом лікування пацієнтів з анемією Фанконі є аллогенна (від рідного чи чужого відповідного донора) трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин (пересадка кісткового мозку).

Особливістю трансплантації кісткового мозку у дітей з анемією Фанконі є підготовка до процедури. У зв’язку з підвищеною хромосомною ламкістю та надзвичайно високим ризиком різноманітних злоякісних захворювань, їм не можна застосовувати агресивну хіміотерапію або променеву терапію для пригнічення власного кісткового мозку перед процедурою трансплантації. Також ідеальним донором для них є рідні брати чи сестри. Дуже рідко вдається знайти чужого донора, кістковий мозок якого підійде.

Тому веденням таких пацієнтів повинні займатись лише спеціалісти з практичним досвідом, так як стандартні схеми та протоколи лікування тут можуть бути небезпечні. Тому здоров’я та життя таких діток треба довіряти лише в руки професіоналів, що практикують індивідуальний підхід до кожного окремого пацієнта. Всі наші спеціалісти знають про ці нюанси ведення пацієнтів з анемією Фанконі, тому такі грубі помилки в лікуванні абсолютно виключені.

Важливою особливістю для наших пацієнтів є можливість приймати участь в клінічних дослідженнях експериментальних методик лікування анемії Фанконі. Часто це єдиний шанс на життя у діток, у яких хвороба прогресує і немає відповідного донора для пересадки кісткового мозку. Наприклад, таке експериментальне лікування як технологія Crispr/Cas9 для корекції мутації с.67delG гена FANCC показала вже перші позитивні результати. Незабаром очікуємо препаратів, які будуть ефективними в лікуванні цього важкого рідкісного генетичного захворювання і наші пацієнти дізнаються про таку можливість одними з перших.

Запишіться на безкоштовну консультацію за номером телефону

Зміст