Офтальмологічна онкологія

Пухлини ока – це гетерогенна група захворювань, серед яких зустрічаються як доброякісні ураження, так і злоякісні. Також новоутворення органу зору можна розділити на внутрішньоочні (ростуть безпосередньо із структур очного яблука) та орбітальними (ростуть з анатомічних структур очної ямки або допоміжного апарату ока – повіки, слізні залози, тощо). Більшість внутрішньоочних уражень мають злоякісний характер. Ще пухлини ока можуть бути первинними, тобто безпосередньо ріст починається в структурах органу зору та вторинними, або метастатичними (коли пухлина в оці – це метастази раку іншої локалізації).

Злоякісні ураження органу зору – це доволі рідкісні пухлини серед дорослого населення і на їхню частку припадає не більше 5% від усіх злоякісних новоутворень. При цьому вражатись можуть всі анатомічні структури органу зору – повіки, кон’юнктива, райдужка, сітківка, зоровий нерв, тканини орбіти.

Медичний центр Маймонідес працює під патронажем благодійного фонду “КЕРЕН ОР ДЛЯ НАШОЇ ДИТИНИ”, тому наші пацієнти мають можливість отримати допомогу, яка покриє все або певну частину необхідного лікування. Це дуже важливий крок, адже багато людей, які потребують високоспеціалізованого лікування, не можуть його отримати через відсутність фінансової можливості оплатити медичні послуги.

Пухлини органу зору – це небезпечні захворювання не тільки в плані втрати функції ураженого ока, але й в плані життя, так як частина з них носить злоякісний характер, можуть проростати та руйнувати сусідні анатомічні структури, давати віддалені метастази. Тому при підозрі на дане захворювання потрібна в найкоротші терміни звернутись на огляд до лікаря офтальмолога, який в процесі дообстеження, у разі підозри на злоякісний характер новоутворення, скерує пацієнта до кваліфікованого онколога.

Саме такі спеціалісти працюють в онкологічному відділенні багатопрофільного медичного центру Маймонідес. Наша клініка функціонує в тісній та плідній співпраці з найкращими ізраїльськими онкологічними центрами. За зразок надання медичних послуг ми обрали саме ізраїльську медицину як одну з найкращих та найефективніших у світі. Кожен окремий клінічний випадок пухлин ока ведеться спільно лікуючим лікарем, завідуючою відділенням Др. Іриною Стефанською та відповідальним спеціалістом-онкологом безпосередньо з Ізраїлю. Завдяки злагодженій роботі такої професійної команди нам вдається досягти успіхів навіть у найскладніших випадках та зберегти не тільки здоров’я та життя пацієнта, але і його зір.

При складанні плану обстеження та схеми лікування наші спеціалісти користуються сучасними світовими протоколами лікування та клінічними рекомендаціями, тому в якості надання медичних послуг можна не сумніватись. Разом з тим, великою перевагою лікування в Маймонідес є індивідуальний підхід до кожного пацієнта, адже не існує двох ідентичних людей та двох однакових пухлин. Тому лікар при складанні схеми лікування враховує вік, стать пацієнта, його основний діагноз, характеристики самої пухлини, стадію хвороби, наявність супутніх важких патологій та побажання самого пацієнта щодо процесу діагностики та лікування. Такий підхід сприяє значно кращим результатам комплексного лікування та суттєво покращує прогноз.

В онкологічному відділенні клініки Маймонідес допомогу пацієнту надають не лише лікарі онкологи, а ціла мультидисциплінарна команда: онкологи, хірурги, офтальмологи, променеві терапевти, хіміотерапевти, реабілітологи, пластичні хірурги, психологи та інші спеціалісти у разі необхідності. Всі наші фахівці мають високу кваліфікацію та багатий досвід роботи в клініці онкології, більшість з них неодноразово проходили стажування на базі найкращих онкологічних центрів світу. У нашому медичному центрі використовується тільки сучасна та безпечна лікувально-діагностична апаратура експертного класу. Якщо певний вузький спеціаліст або рідкісне лікувально-діагностичне обладнання відсутні, то пацієнт за згодою скеровується в дочірні заклади МЦ Меймонідес або наші ізраїльські клініки-партнери, де він гарантовано отримає весь спектр необхідних медичних послуг.

Різновиди пухлин ока у дорослих

Існує багато видів пухлин органу зору, серед яких доброякісні та злоякісні, первинні та метастатичні, внутрішньоочні та орбітальні, але найчастіше зустрічаються наступні різновиди новоутворень ока:

  • меланома ока,
  • метастатичні ураження ока,
  • гліома сітківки,
  • пухлини слизових оболонок ока (кон’юнктиви),
  • остеоми орбіти,
  • нейрофіброма орбіти,
  • лімфома ока,
  • дермоїдна кіста орбіти,
  • гліома зорового нерву,
  • внутрішньоочні судинні пухлини,
  • саркома орбіти та ока,
  • слизова кіста додаткових пазух.

Однією з найпоширеніших пухлин ока у дорослих є меланома, яка найчастіше вражає судинну оболонку ока. Хоріоїдальна меланома виникає із хоріоїдальних меланоцитів (пігментні клітини судинної оболонки). Найчастіше меланома виникає у віці від 55 до 60 років. Вона може мати як локальний характер, так і давати множинні метастази, які можуть призвести до смерті. Симптоми з’являються пізно і включають втрату зору та ознаки відшарування сітківки. Діагноз встановлюється за допомогою офтальмоскопії, що при необхідності доповнюється ультразвуковим скануванням ока, комп’ютерною томографією, флуоресцентною томографією та послідовними фотографіями з допомогою спеціальної камери. Невеликі пухлини лікують за допомогою лазерної терапії, опромінення чи радіоактивних імплантів, що дозволяє зберегти зір та врятувати уражене око. У поодиноких випадках використовується локальна резекція. При великих пухлинах виконується енуклеація ока.

На другому місці серед злоякісних уражень ока у дорослих знаходяться метастатичні ураження судинної оболонки ока. Хоріоїдальні метастази зустрічаються досить часто, тому що судинна оболонка ока рясно кровопостачається. Найчастіше – це метастази раку молочної залози у жінок або раку легень та передміхурової залози у чоловіків. Клінічні прояви розвиваються пізно і включають порушення зору і відшарування сітківки. Захворювання часто виявляється як випадкова знахідка під час планової офтальмоскопії. Потім, зазвичай, слідує ультразвукове дослідження ока і діагноз підтверджується тонкоголковою біопсією. Лікування залежить від характеристик первинного раку і, як правило, включає системну хіміотерапію, променеву терапію або комбінацію цих методів.

Симптоми пухлин ока

Тривалий час пухлини ока не мають жодних симптомів, а виявляються випадково при профілактичному огляді або обстеженні з іншої причини. На пізніх стадіях у пацієнта з’являються наступні симптоми:

  • падає гострота зору;
  • райдужка ока може змінювати колір, на ній можуть з’являтись видимі плями, вкраплення;
  • пацієнт може скаржитись на спалахи в оці, розмитість зображення, появу плям, випадіння полів зору;
  • очне яблуко зміщується, наприклад, відхиляється до переду чи до заду, зміщується вперед;
  • поява страбізму (косоокості);
  • біль в оці;
  • зміни шкіри повік, форми повік;
  • наявність видимих новоутворень на слизовій ока, на повіках;
  • біль при виділенні сліз, рясна сльозотеча або, навпаки, відсутність сліз;
  • світлобоязнь.

Чим раніше буде виявлена проблема, тим більше шансів не тільки на повне одужання, а й на збереження хворого ока та зору. Тому не нехтуйте профілактичними оглядами у офтальмолога, адже на одному з таких візитів вам можуть врятувати життя шляхом раннього виявлення злоякісної пухлини ока.

Методи діагностики пухлин ока

Основне правило діагностики в онкології: чим раніше встановлений діагноз злоякісної пухлини, тим кращий прогноз та результат лікування. Тому якісна та швидка діагностика – це надзвичайно важливий етап. В клініці Маймонідес використовується лише сучасне обладнання експертного класу, всі наші лікарі досконало володіють всіма методиками обстеження пацієнтів з підозрою на злоякісні новоутворення органу зору, уміють безпомилково інтерпретувати отримані дані, що допомагає їм у створення сучасного, індивідуального та ефективного плану лікування.

При підозрі на певне захворювання очей, в тому числі і злоякісні новоутворення, потрібно якнайшвидше звернутись до лікаря офтальмолога. Вже після стандартного повного офтальмологічного огляду спеціаліст може виставити попередній діагноз. Офтальмолог детально оглядає око при розширеній зіниці з допомогою спеціального обладнання – офтальмоскопа, щілинної лампи (це апаратура, яка дозволяє детально розглянути під збільшенням всі оптичні структури ока та очне дно). Також з допомогою спеціальної камери RetCam виконують фотофіксацію змін на очному дні. Лікар на основі огляду робить рисунки очного дна, де схематично зображає виявлену пухлину. Ці рисунки разом з фото RetCam є точкою відліку і в подальшому використовуються для контролю лікування.

Наші спеціалісти в комплексному огляді пацієнта з офтальмологічною патологією обов’язково використовують УЗД очного яблука. Ультразвукове дослідження дозволяє оцінити кровотік, побачити пухлину на моніторі апарату, визначити її товщину та розмір. Також ми проводимо своїм пацієнтам

  • вимірювання внутрішньоочного тиску, який підвищується при внутрішньоочних пухлинах,
  • електроретинографію (вимірювання електричної активності сітківки).

Біопсію при підозрі на внутрішньоочні злоякісні пухлини не виконують, так як ця процедура може сприяти розповсюдженню злоякісних клітин та розвитку метастазів, що погіршує прогноз.

У разі епібульбарних пухлин (на поверхні ока, на повіках) біопсія дозволена та дозволяє точно встановити діагноз. Всі матеріали після біопсії відправляються для ревізії в найкращі патогістологічні лабораторії Німеччини, Ізраїлю, США. Завдяки таким «молекулярним перевіркам» ми точно впевнені в правильності діагнозу та подальшій лікувальній тактиці.

Також нашим пацієнтам після біопсії доступні інноваційні молекулярно-генетичні тести. Це обов’язкова частина сучасної діагностики онкологічних захворювань. Завдяки молекулярно-генетичній діагностиці ми можемо підібрати найбільш ефективні схеми лікування, адже від типу злоякісних змін залежить відповідь на дію тих чи інших препаратів. Прикладом такої сучасної діагностики є тест-системи для молекулярно-генетичних перевірок Foundation One та Caris Molecular Testing.

В комплекс обстеження при злоякісних пухлинах ока обов’язково входить КТ та МРТ ока, голови, органів грудної, черевної порожнини, малого тазу. Ці методи медичної візуалізації дозволяють підтвердити діагноз, визначити розміри пухлини, ступінь її поширення та стадію захворювання, а також виявити всі віддалені метастази. В особливо складних випадках наші спеціалісти виконують сканування всього тіла з допомогою остеосцинтиграфії, ПЕТ-КТ, ПЕТ-МРТ.

На основі отриманих даних, лікар онколог разом з офтальмологом виставляє точний діагноз з зазначенням стадії злоякісного процесу та формує схему лікування, згідно індивідуальних особливостей пацієнта та сучасних клінічних рекомендацій. Всі необхідні діагностичні процедури можна пройти безпосередньо в клініці, не виїжджаючи за межі України.

Сучасне лікування пухлин ока

Однією з найважливіших переваг лікування пухлин ока в МЦ Маймонідес є застосування комплексного підходу до кожного окремого пацієнта та його захворювання. В боротьбі з пухлиною лікар застосовує увесь доступний арсенал методів. Терапія завжди є комбінацією з двох, трьох, а то й більше методик. Як правило, схема лікування включає хірургічне видалення пухлини в комбінації з хіміотерапією, променевою терапією. В деяких випадках в лікувальну програму додають певні інноваційні методики лікування (таргетні ліки, препарати імунобіологічної дії, тощо).

Хіміотерапія посідає важливе місце в лікуванні пухлин ока, так як дає можливість знищити пухлину і при цьому зберегти пацієнту око та зір. В основі методики лікування, як відомо, лежить застосування спеціальних препаратів, які пригнічують ріст та поділ злоякісних клітин, призводячи таким чином до повного зниження новоутворення. Нажаль, хіміотерапевтичні препарати діють не лише за погані клітини, але й на здорові клітини нашого організму, з чим і пов’язані основні побічні ефекти хіміотерапевтичного лікування.

Хіміотерапія може бути системною, коли препарати вводяться парентерально або перорально, а також контактною або регіональною, коли препарат доставляється певним способом безпосередньо до пухлини (брахітерапія). Другий спосіб більш ефективний та має значно менше побічних дій, так як немає впливу на здорові оточуючі тканини.

Різновидом регіональної хіміотерапії є хіміотерапія очної артерії. Це складна процедура, яка потребує сучасного обладнання та виконується інтервенційним радіологом. Лікар вводить в судину (як правило це стегнова артерія на нозі) катетер, який підводиться вверх аж до очної артерії. Далі по цьому катетеру безпосередньо в очну артерію вводять певну дозу хіміопрепарату, який одразу досягає пухлини та діє в потрібній ділянці. Таким чином, немає небажаних побічних ефектів, як від системної хіміотерапії.

Інтравітреальна хіміотерапія – це також різновид регіональної хіміотерапії, препарати вводять безпосередньо всередину ока (в скловидне тіло). Процедура виконується в амбулаторних умовах, є майже безболісною.

Периокулярна хіміотерапія – також різновид регіональної методики, коли препарат з допомогою тоненької голки вводиться в тканини, що оточують очне яблуко. Цю методику використовують в комбінації з хіміотерапією очної артерії чи інтравітреальною методикою для досягнення найкращих результатів та запобіганню рецидивам хвороби в майбутньому.

До хірургічних методик лікування пухлин ока належать такі сучасні процедури, як методики фокального (контактного) лікування новоутворень. Наші лікарі досконало володіють методикою лазерної деструкції новоутворень ока. Через зіницю до ложа пухлини підводиться фокусований пучок лазерного випромінювання, який призводить до її руйнування. Методика може бути застосована в амбулаторних умовах, майже не супроводжується болем.

Ще одна малоінвазивна методика лікування новоутворень ока – кріодеструкція. При цьому до місця пухлини підводиться спеціальний датчик, що генерує наднизькі температури, з допомогою чого і відбувається руйнування пухлини.

Ще однією сучасною та ефективною методикою лікування пухлин ока є брахітерапія. Це різновид контактної променевої терапії, коли на хворе око поміщають спеціальні радіоактивні бляшки. Це спеціальні диски, які виробляють індивідуально для кожного пацієнта. Лікування проходить в стаціонарі радіологічного відділення. Постановка та видалення радіоактивних бляшок – це невелика хірургічна операція. Видаляють диски через 1-4 дні після встановлення (залежно від необхідної дози опромінення).

У деяких випадках лікарі змушені застосовувати загальне дистанційне стреотаксичне опромінення. У клініці використовують передові прискорювачі, оснащені системами контролю за диханням та іншими засобами, покликаними зробити лікування швидшим і безпечнішим.

Видалення очного яблука (енуклеація) виконується тільки в крайніх випадках, коли жодними сучасними методами врятувати хворе око неможливо. Навіть якщо пацієнту виконана енуклеація, наступним етапом лікування є реконструктивно-пластична операція та встановлення сучасного протезу, який жодним чином не відрізняється від справжнього ока.

Імунобіологічна терапія та тергетні препарати активно використовуються в лікуванні злоякісних пухлин ока. Найновіші препарати, що сюди відносяться, – моноклональні антитіла. Це препарати, що створені з Т-лімфоцитів людини для стимуляції імунної системи. Імунна система не в змозі впоратися з постійно зростаючою кількістю атипових клітин, які швидко діляться. Їй на допомогу приходять вирощені у лабораторії у великих кількостях клітини імунної відповіді, оснащені специфічними рецепторами, що вловлюють клітини з певною мутацією (окремий вид злоякісних клітин) та знищують їх, при цьому не заподіюють шкоди решті здорових клітин в організмі.

У кожному випадку рішення про комбінацію тих чи інших методик лікування приймається спільно командою спеціалістів. Кожен пацієнт та його хвороба відрізняються, тому наші лікарі, спираючись на свій досвід в лікуванні злоякісних пухлин ока, часто виходять за рамки стандартних протоколів, змінюючи схеми лікування та дози необхідних препаратів, методику опромінення так, щоб отримати якнайкращі результати для своїх пацієнтів.

Запишіться на безкоштовну консультацію за номером телефону

Зміст